Impacte Social

FENT BARRI, FENT CIUTAT


L'àmbit primer d'incidència i participació de l'Escola és el barri de la Verneda. L'escola canvia amb el barri i el barri amb l'escola, d'aquesta manera millorem la situació social i educativa de la seva població. Des de sempre, l'Escola ha participat de les reivindicacions per a aconseguir millores al barri, d'aquí que ara hi hagi diferents serveis per a temes socials, el metro, una rambla nova etc.

Un objectiu permanent de l'Escola és arribar a totes les persones i a tots els sectors del barri, per obtenir facilitar a tothom l'accés a l'educació de persones adultes farem el que calgui!

Un dels canals principals d'incidència en el barri és la participació activa a VERN, la Coordinadora d'Entitats del barri. També som membres del Consell de Dones del Districte de Sant Martí i del Consell Escolar del Districte de Sant Martí. Col·laborem de manera estreta amb el Centre Cívic de Sant Martí, i els serveis que en formen part, com per exemple la Biblioteca.

Igualment, estem presents a la ciutat de Barcelona des del compromís amb el barri i el districte. Espais com l'Ateneu de la ciutat, la Plaça Sant Jaume, el recinte intern de l'Ajuntament de Barcelona o el Paranimf de la Universitat de Barcelona, han rebut a les associacions en més d'una ocasió.

L'any 2003, just celebrant el 25è aniversari de la creació de la CdA la Verneda-Sant Martí la presidenta de l'Associació Àgora va ser guardonada amb la medalla d'or de la ciutat. Una medalla celebrada com mai com a reconeixement d'una tasca de desenvolupament comunitari plenament integrada al conjunt de l'Escola, el barri i la ciutat de Barcelona.

 

FENT XARXA

El projecte educatiu del que formem part no es limita a les activitats que es puguin fer al barri i el districte, sinó que col·laborem amb d'altres entitats per tal de difondre el moviment de persones adultes i les seves activitats concretes per tot Catalunya i per tot l'estat.

El projecte de la Verneda participa activament en la difusió de l'Educació de persones adultes a través de diverses associacions, com l'AEPA (Associació d'Educació de Persones Adultes) que, dins de l'àmbit català, és l'associació de persones educadores que comparteixen un model democràtic d'educació.

FACEPA (Federació d'Associacions Culturals i Educatives de Persones Adultes) és la Federació de persones participants d'entitats culturals i educatives, dins l'àmbit català, que coordina tot el conjunt d'activitats públiques, de difusió i dinamització, etc. per una educació democràtica de persones adultes.

Com a entitats membres de FACEPA, també formem part de CONFAPEA (Confederació de Federacions i Associacions Culturals i Educatives de Persones Adultes), que és la organització estatal del moviment de persones participants en educació de persones adultes. El somni és que el que aquest moviment abasti l'àmbit europeu i, per què no, mundial.

També som membres de: 

I col·laborem amb: 

RECONEIXEMENT INTERNACIONAL

La tasca i els resultats de l'associació Àgora estan ja tenint un important reconeixement internacional i estem influint en investigacions i el pensament universitari que defineixen i teoritzen sobre pràctiques educatives de futur.

*Algunes de les persones de rellevància internacional han deixat aquests records per a la nostra entitat:

John Commings. Director de NCSALL (National Center for the Study of Adult Learning and Literacy). Harvard University.USA: "He visitat centenars de centres d'educació de persones adultes a tot el món, però La Verneda Sant Martí destaca en la meva memòria perquè va ser un lloc tant d'aprenentatge seriós com de diversió. Aquestes dues qualitats en fan un lloc que serveix tant per a la ment com per al cor"

Roseli Rodriguez de Mello (Doctora en Educaçao UFSCAR) (Universidade Federal de Sao Carlos). Brasil: "A partir de las vivencias y los datos a los que tuve acceso en la Escuela de Personas Adultas de La Verneda de Sant-Martí, pude entender que, en la osadía de soñar, radica el coraje de concretar lo que se sueña, asumiendo la responsabilidad por la realidad transformada y por la transfromación que allí se genera. Se construye, de esta manera, una práctica solidaria con las otras personas, instituciones y grupos excluídos."

Gordon Wells. University of California. Santa Cruz. Gordon Wells, un dels autors més importants en educació, volia conèixer el Centre d'educació de persones adultes de la Verneda, el passat 4 d'abril va tenir l'oportunitat de fer-ho. Tres dies més tard, a una conferència citava el centre com a exemple d'una molt bona experiència educativa.

L'experiència educativa del projecte ha estat publicada en una de les revistes més prestigioses en l'àmbit internacional, la Harvard Educational Review, amb l'article La Verneda-Sant Martí: Una escola on les persones s'atreveixen a somiar (La Verneda-Sant Martí: A School Where People Dare to Dream) de Montse Sánchez Aroca.