Des de l'1 de gener de 2025 l'Associació de persones participants Àgora gestiona el Casal de Barri de la Pau.
Per anar a la web del Casal: Casal de Barri La Pau
Des de les entitats, col·lectius i veïnat que compartim espais i valors al Casal de Barri La Pau, volem expressar públicament el nostre suport a la gestió comunitària impulsada per l’Associació de Persones Participants Àgora, entitat que ha estat al capdavant del projecte des de l’1 de gener de 2025.
L’Associació de Persones Participants Àgora és una entitat declarada d’utilitat pública, amb els 9 principis de transparència i bones pràctiques acreditats per la Fundación Lealtad i auditada anualment.
El seu model s’ha caracteritzat per garantir la participació, la transparència, el compromís amb el bé comú i la cohesió del barri, alineat amb els principis de la Mesura de govern per al desplegament del model de casals de barri com a casals comunitaris 2025-2027.
El Casal és un equipament públic, i com a tal, l'hem de construir com un espai compartit, democràtic i al servei de tot el veïnat, sense excepcions.
Ens oposem rotundament a qualsevol intent de fer-ne un ús privatiu o exclusiu per part de persones o entitats, sigui de forma explícita o encoberta. Rebutgem qualsevol pràctica que vulgui restringir l’accés o condicionar els usos del Casal a interessos particulars.
En aquest marc, des de l’inici de la nova etapa, s’ha treballat i es segueix treballant per incorporar al nou model totes aquelles activitats de la gestió anterior que comptin amb demanda i siguin d’interès per al barri. Diverses iniciatives s’han pogut mantenir dins el projecte del Casal, i aquesta voluntat de continuïtat es manté sempre que es respectin:
La normativa dels Casals de Barri de l’Ajuntament de Barcelona, que regula l’ús dels equipaments públics municipals.
Complir els criteris d’usos i lloguers d’espais, que són iguals per a totes les entitats del barri. Qualsevol excepció hauria de ser aprovada pel Consell de Casal de Barri, i no pas per l’entitat gestora.
Assumir els valors de convivència i gestió col·lectiva del Casal de Barri La Pau, construïts entre veïnat, entitats i usuàries.
Recolzem el compromís de l’entitat amb la participació real del veïnat, impulsant eines concretes per fer-la possible:
L’organització d’espais de trobada oberts i regulars, com ara les comissions mensuals de participació i altres que aniran sorgint, on poden participar entitats, persones que participen i veïnat per construir diàleg, fer propostes, fer seguiment de les activitats.
La incorporació, a més d'Àgora, de dues entitats al Consell de Barri del Casal, per dialogar conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona i construir el futur del Casal de forma plural i en base a la normativa que ens regeix.
L’ampliació notable dels horaris d’atenció a les persones, fent més accessible l’equipament a totes les franges de població.
Donem suport a la perspectiva educativa, social, cultural i comunitària de l’Associació Àgora, centrada a oferir activitats gratuïtes i de qualitat, per a totes les edats i col·lectius:
Propostes com les Biblioplaces per a la petita infància, el suport educatiu per a infants i joves de primària, ESO i batxillerat, els tallers d’instruments, balls, tertúlies, aules d’estudi, tallers de memòria i un llarg etcètera, configuren un projecte transformador, obert i arrelat al territori.
També s’ha garantit, i cal continuar treballant-hi, la participació de grups culturals diversos, així com col·lectius de dones, persones migrades, joves, persones amb discapacitat, persones LGTBI i persones grans, fomentant la inclusió, la interculturalitat i el reconeixement mutu com a pilars del projecte comunitari.
Només en els primers cinc mesos de 2025, s’han registrat més de 765 inscripcions, una dada que reflecteix l’abast i l’impacte real de la gestió.
A més, reconeixem que el Casal actua de manera respectuosa amb la normativa municipal, permetent activitats de pagament sempre que compleixin els criteris establerts per a la cessió i ús dels espais públics.
Tota la gestió del Casal de Barri de La Pau s’inscriu dins del marc del Codi Ètic de les Associacions de Barcelona i dels principis de la Xarxa Anti-rumors de Barcelona, assumint el compromís de promoure una cultura de la pau, la inclusió i el diàleg com a base de la convivència.
En aquest sentit, defensem els següents criteris compartits, que han de regir tant la convivència al Casal com el funcionament dels espais de participació:
El respecte als Drets Humans i a totes les persones, en totes les seves dimensions: culturals, lingüístiques, religioses, d’edat, identitat de gènere, orientació sexual o situació social.
El rebuig frontal a qualsevol mena d’assetjament, actitud violenta, difamatòria o discriminatòria, ja sigui per motius d’origen, gènere, edat, discapacitat, cultura, religió o condició social. Això inclou l’aplicació activa dels protocols contra les violències masclistes, l’assetjament i qualsevol forma d’abús de poder, en coherència amb els valors del projecte i la normativa municipal.
La solidaritat entre entitats i institucions, amb tolerància zero a la difusió de rumors, difamacions o desacreditacions de cap persona, col·lectiu o entitat.
La representació col·lectiva de les propostes, evitant dinàmiques de protagonisme personal o interessos laborals o particulars que puguin desvirtuar l’esperit comunitari del projecte.
Un funcionament organitzat i transparent dels espais de participació i decisió, amb criteris de puntualitat, ordre del dia i acords compartits i recollits en actes, consensuats entre totes les persones participants.
Per tot això, reafirmem el nostre suport a l’Associació Àgora i al seu model de gestió comunitària del Casal de Barri La Pau.
Convidem totes les entitats, col·lectius i persones a títol individual que comparteixin aquests valors i vulguin defensar un Casal de barri obert, inclusiu i al servei del bé comú, a afegir la seva signatura a aquest comunicat.
Signen aquest comunicat a través d'aquest enllaç